Banner Image Relive
Nieuwe studie geopend

Nieuw register geopend: RELIVE

De internationale sponsor van het RELIVE-register is het Universitair Ziekenhuis van Genève. In België wordt de register gecoördineerd door het Cliniques Universitaires Saint Luc, met Pr. Dr. Bénédicte Brichard optreedt als nationaal coördinerend onderzoeker.

Dit register is in België geopend dankzij de financiële steun van het Kinderkankerfonds.

Nieuw gediagnosticeerde hepatoblastoom (HB), hepatocellulair carcinoom (HCC) of niet anders gespecificeerd hepatocellulair neoplasma (HCN-NOS) patiënten worden meestal behandeld in het kader van een klinische onderzoeken met goed gedefinieerde behandelingsopties die variëren afhankelijk van de uitgebreidheid van de ziekte en de verwachte prognose van het individuele geval. Sommige patiënten zullen niet genezen door de initiële behandeling en worden beschouwd als patiënten met een therapieresistente ziekte. Andere patiënten kunnen een recidief krijgen na in remissie te zijn geweest. Patiënten met refractaire of recidief behandelde ziekte krijgen traditioneel aanvullende behandeling die chemotherapie of aanvullende chirurgische en/of interventionele benaderingen kan omvatten, gericht op het bereiken van lokale controle.  Deze " reddings " behandeling wordt meestal niet gespecificeerd in voorafgaande studieprotocollen en is daarom grotendeels geïndividualiseerd volgens de mening van de individuele instelling.

De uitkomst op lange termijn voor patiënten met refractaire of recidiverende HB, HCC en HCN-NOS zijn onbevredigend. Het internationale consortium dat momenteel het andere onderzoek uitvoert naar hepatische kinderkanker is van plan om behandelingsrichtlijnen en gegevensverzameling voor recidiverende en refractaire patiënten op een prospectieve manier op te nemen als onderdeel van een toekomstig protocol. Het doel van het RELIVE-protocol is om gegevens te verzamelen met betrekking tot de momenteel gebruikte behandelingsschema's en de korte- en langetermijnresultaten voor patiënten om het schrijven van dit toekomstige voorstel te begeleiden. De retrospectieve verzameling van gevallen in een centraal register zal een systematisch overzicht en statistische beoordeling van de verschillende gebruikte benaderingen mogelijk maken.

Meer informatie

Dit nieuws is geschreven door BSPHO