PRINCESS, een klinische studie die in 2024 in België van start gaat, zal de impact van chemotherapie en vruchtbaarheidspreservatie op de functie van de eierstokken en de toekomstige vruchtbaarheid beoordelen bij overlevenden van pediatrische kanker van 18 jaar en ouder.
In België wordt er jaarlijks bij 429 kinderen en adolescenten (0-17 jaar) kanker vastgesteld (gemiddelde 2017-2020). De algemene 10-jaarsoverleving voor alle pediatrische kankers samen bedraagt 85% en de aandacht gaat nu uit naar de langetermijneffecten van volwassenen die van kinderkanker genezen zijn.
Bij vrouwen die van kinderkanker genezen zijn, is het risico op onvruchtbaarheid een grote bezorgdheid die een grote impact kan hebben op de levenskwaliteit.
Bij meisjes is de invloed van lage-intermediaire chemotherapiedoses op de vruchtbaarheid nog niet duidelijk vastgesteld. Vóór de puberteit is het invriezen van de eierstokken de enige mogelijkheid om de vruchtbaarheid te bewaren. Deze techniek kan echter een negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid op lange termijn. Het is daarom essentieel om beter onderscheid te maken tussen meisjes die baat kunnen hebben bij eierstokbevriezing, gebaseerd op de risico-batenbalans van deze techniek en hun individuele risico op het ontwikkelen van onvruchtbaarheid.
Binnen de GIGA onderzoekslaboratoria stellen we ook voor om nieuwe technieken te ontwikkelen voor de vroege detectie van functieverlies van de eierstokken bij vrouwen die genezen zijn van pediatrische kanker.
PRINCESS is een multicentrisch, translationeel, prospectief en interventioneel klinisch onderzoek. De studieopzet is een case-control studie. We verzamelen klinische, biologische, imaging en genetische gegevens. We werken samen met het B-STAT team aan het ontwerp en de analyse van de onderzoeksgegevens.
Het hoofddoel van de studie is om het behoud van de eierstokken en de levenskwaliteit bij overlevenden van pediatrische kanker te verbeteren.
De promotor van de studie is CHU de LIEGE en de nationale coördinator is Dr. Bianca David. Bij de opening zullen drie centra deelnemen: CHU de Liège, Les Cliniques Universitaires Saint-Luc en Hôpital Universitaire des Enfants Reine-Fabiola. We plannen ongeveer 170 patiënten en 170 controles te includeren. Andere centra kunnen zich later bij het project aansluiten.
Deze studie vindt plaats in België dankzij de financiële steun van Stichting tegen kanker (Grant OST 2022/2173 - tot eind 2026).