Banner Image Interfant 21 News
Nieuwe studie geopend

Interfant-21: Nieuwe studie voor zuigelingen met ALL van start in België

Een nieuwe studie, Interfant-21, is gestart in september 2024. Deze studie zal een immuuntherapie (blinatumomab) onderzoeken om de kans op overleven te verbeteren bij kinderen (<1 jaar) met KMT2A-gerangschikte acute lymfoblastische leukemie of acute leukemie met gemengd fenotype.   

Kinderen jonger dan 1 jaar met acute lymfocytaire leukemie (ALL) met een KMT2A-genherschikking hebben een slechte prognose met een hoger risico op herval van de ziekte en een lagere overleving na herval. Deze kinderen hebben innovatieve en nieuwe therapeutische middelen nodig om de prognose te verbeteren.   

Blinatumomab, een immuuntherapie, is standaard toegevoegd aan de behandeling met chemotherapie. Blinatumomab heeft veel minder bijwerkingen dan chemotherapie en de resultaten van een klein onderzoek met dit medicijn zijn veelbelovend. 

Het hoofddoel van deze studie is het verbeteren van de uitkomst (in termen van gebeurtenisvrije overleving (EFS)) van nieuw gediagnosticeerde KMT2A-rearranged (KMT2A-r) acute lymfoblastische leukemie (ALL) bij kinderen in vergelijking met de historische resultaten van het Interfant-06 protocol.   

De internationale sponsor van de Interfant-21 studie is het Prinses Maxima Centrum voor Pediatrische Oncologie in Utrecht (Nederland). In België wordt de studie gecoördineerd door het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF), met Dr. Laurence Dedeken als nationaal coördinerend onderzoeker. Alle Belgische centra voor kinderhematologie-oncologie nemen deel aan deze studie. Voor België verwachten we 9 patiënten te rekruteren over een periode van 3 jaar.  

Deze studie is open in België dankzij de financiële steun van beide:  

  • Kom op tegen Kanker (als onderdeel van het ATTRACT-consortium)  
  • Kinderkankerfonds

Links naar bronnen

Interfant-21 (ALL) - Prinses Máxima Centrum - Research

Dit nieuws is geschreven door BSPHO