1. Kinderkanker is de nr. 1 doodsoorzaak door ziekte bij kinderen.
2. "Bijna 30% van de medicijnen tegen kanker hebben geen leeftijdsgeschikte formulering voor kinderen met kanker." (SIOPE)
3. "Elk jaar zijn er in Europa meer dan 35.000 nieuwe gevallen van kanker bij kinderen en adolescenten en meer dan 6000 jonge levens gaan verloren aan de ziekte." (SIOPE)
4. "Elk jaar wordt in België bij ongeveer 340 kinderen (0-14 jaar) en 180 adolescenten (15-19 jaar) een maligniteit vastgesteld." (Belgisch Kankerregister)
5. "In 2018 toonden analyses van het ACCIS-project een jaarlijkse stijging van de kankerincidentie bij kinderen in Europa tussen 1991 en 2010." (Belgische Kankerregistratie)
Bekijk de nieuwste publicatie van de Belgische Kankerregistratie voor meer inzichten in kanker bij kinderen in België.
Nu september begint, richten we ons op Childhood Cancer Awareness Month (Aandachtsmaand voor kinderkanker), om de uitdagingen van kinderen en gezinnen die te maken hebben met kanker, bij kinderen te benadrukken. Het gouden lint is het symbool van deze bewustwording en staat voor de kracht van jonge patiënten en hun families. Deze maand biedt hoop op een toekomst met betere zorg en behandelingen voor kinderkanker. Laten we ons bewustzijn omzetten in actie en ons inzetten voor een wereld waarin deze kinderen kunnen opbloeien.
Kinderkanker is een zeldzame ziekte. De meest voorkomende types kanker bij volwassenen komen voor in de huid, borst, prostaat, longen en de darm. De meest voorkomende types kanker bij kinderen daarentegen komen voor in het bloed, beenmerg, lymfeklieren, hersenen, spieren, nieren en het bot. In het algemeen reageren kinderen ook beter op de behandeling in vergelijking met volwassenen.
Aangezien alle kinderkankers zeldzame ziekten zijn, is het vaak niet winstgevend voor farmaceutische bedrijven om te investeren in onderzoek hiernaar, gelet op het kleinere aantal patiënten. Dat leidt tot minder innovatieve en doeltreffende behandelingen. Wetenschappelijke vooruitgang is veelal te danken aan universitaire klinische studies die niet of slechts gedeeltelijk gefinancierd worden door farmaceutische bedrijven. Bovendien worden de bestaande behandelingen voor kinderen niet altijd terugbetaald.
Om dit probleem aan te pakken, gaat de Belgian Association of Paediatric Haemato-Oncology (BSPHO) op zoek naar manieren om ervoor te zorgen dat elke jonge kankerpatiënt toegang heeft tot innovatief onderzoek en een betere behandeling. Daarnaast strijdt BSPHO voor betere terugbetalingen van kinderkankerbehandelingen.
U kunt hier meer te weten komen over kinderkanker:
Doe met ons mee in september en maak een blijvende impact die veel verder gaat dan deze dertig dagen.