De Belgische Kankerregistratie heeft een nieuw rapport gepubliceerd, “Kanker bij adolescenten en jonge volwassenen - België 2004-2022”, dat belangrijke inzichten verschaft in de incidentie van kanker, overlevingspercentages en langetermijntrends bij personen tussen 16 en 35 jaar. Adolescenten en jongvolwassenen (AYA's) met de diagnose kanker worden geconfronteerd met unieke uitdagingen, niet alleen op het vlak van medische behandeling maar ook wat betreft vruchtbaarheid, werk en financiële stabiliteit.
Tussen 2004 en 2022 steeg het risico op een kankerdiagnose bij AYA's met gemiddeld 0,8% per jaar, waarbij de sterkste stijging plaatsvond tussen 2004 en 2014 (2,2% per jaar) voordat het zich stabiliseerde. De trends verschillen echter per kankersoort.
Het goede nieuws is dat het sterfterisico voor AYA's tussen 2004 en 2021 met gemiddeld 2,4% per jaar is gedaald. Dit weerspiegelt verbeteringen in de behandeling en zorg, wat leidt tot betere langetermijnresultaten.
De prognose verschilt sterk per type kanker. Schildklierkanker heeft bijvoorbeeld uitstekende vooruitzichten, met een overlevingskans van meer dan 99% na vijf jaar. Aan de andere kant blijft de overleving bij longkanker lager, rond de 53%, hoewel het zeldzaam is in deze leeftijdsgroep.
Dit rapport belicht het evoluerende landschap van AYA-kanker in België en benadrukt zowel de vooruitgang als de voortdurende behoefte aan bewustwording en vroegtijdige opsporing.