Skip links

Covid-19 bij kinderoncologische patiënten

Volgens de huidige stand van zaken lijkt een ernstig Covid-19 verloop is relatief zeldzaam bij kinderen, ook bij kinderen met kanker of andere chronische ziekten. Nieuwe informatie wordt regelmatig beschikbaar en kan verspreid worden wanneer nodig.

Toch is het uitermate belangrijk de regels van ‘physical distancing’ strikt op te volgen en zoveel mogelijk thuis te blijven.

In geval van koorts of gelijk welke ongewone klacht is het heel belangrijk zoals steeds onmiddellijk uw behandelingscentrum te contacteren.

In geval van koorts en/of één of meer van de volgende symptomen – hoest, loopneus of verstopte neus, keelpijn – is het verplicht ALTIJD het behandelingscentrum telefonisch te contacteren alvorens naar het ziekenhuis te komen, zelfs wanneer u een afspraak hebt. 

Kinderen en adolescenten die niet naar school mogen:

– kinderen met kanker in of vlak na intensieve behandeling
– kinderen die minder dan 1 jaar geleden een stamceltransplantatie kregen
– kinderen die behandeld worden met hoge dosissen corticosteroïden
– kinderen die ook buiten de Covid-richtlijnen niet naar school mochten

Al de andere kinderen en adolescenten met kanker of chronische hematologische aandoeningen, ook degenen die een onderhoudsbehandeling met chemotherapie krijgen, mogen terug naar school, behalve bepaalde uitzonderingen op uitdrukkelijk advies van hun behandelende kinderhemato/oncoloog.

Uiteraard gelden de algemene aanbevelingen zeer strikt voor deze kinderen (fysieke afstand, handhygiëne, maskers).

Ouders en broers/zussen van risicopatiënten mogen gaan werken/naar school gaan, uiteraard mits blijvende aandacht voor hygiënische maatregelen. Zodra iemand van het gezin ziektesymptomen vertoont moet een arts gecontacteerd worden en moeten de isolatie-richtlijnen gevolgd worden.

Meer informatie

www.kanker.be/coronavirus

www.cancer.be/coronavirus

https://www.info-coronavirus.be